Fleksibelt læringsmiljø – planlegg for ulike læringssituasjoner

For å vare over tid og fungere i ulike læringssituasjoner, må læringsmiljøene være fleksible. Men hva betyr egentlig fleksibilitet?

Møbler som kan tilpasses varer lenger

Læringsmiljøer som skapes i dag må vare i flere tiår. Derfor er det spesielt viktig å tenke på hvordan man forbereder møbleringen slik at de er tilgjengelige og funksjonelle – både for nåværende og fremtidige behov. En variert innredning som enkelt kan ommøbleres for å fungere i ulike læringssituasjoner og ulike elevers behov gir en løsning som varer over tid. Det er imidlertid viktig at interiøret også har faste elementer som skaper gjenkjennelse og trygghet.

Møbler som skaper et fleksibelt læringsmiljø

Stablbare stoler og krakker, sammenleggbare bord, oppbevaringsløsninger, bord og skjermer med låsbare eller bremsbare hjul er noen eksempler på møbler som gjør at et rom raskt kan endres. Klasserommets utforming må tillate deg å veksle sømløst mellom forelesning, gruppearbeid, individuelt arbeid, pararbeid og diskusjon – derfor er en fleksibel interiørdesign spesielt viktig her.

Tre nivåer av fleksibilitet

Fleksibilitet kan bety mye, og definisjonen kan variere mellom ulike virksomheter. Derfor er det viktig å enes om hva som faktisk trengs. En måte å klargjøre fleksibilitetsbegrepet på er å se det i tre nivåer:

Daglig fleksibilitet

Mulighet for enkelt å flytte eller ommøblere bord og stoler avhengig av læringssituasjonen miljøet skal støtte. Mulighet for å rulle med seg en tavle til et annet sted, heve og senke bord og stoler eller stable krakker som ikke er i bruk for øyeblikket.

Kortsiktig fleksibilitet

Forutsetninger for å kunne kombinere møbler fra ulike rom etter behov uten å skape et rotete visuelt inntrykk, for eksempel når du skal lage et midlertidig læringsmiljø for et spesielt prosjekt eller en karakter.

Langsiktig fleksibilitet

Det som kanskje ikke er synlig i den daglige driften, men som på sikt gjør at man enkelt kan endre, oppdatere og skalere opp eller ned innredningen etter behov. For eksempel at man kan bytte ut deler, møbler eller på andre måter endre eller bygge om løsningen.

Et bærekraftig klasserom for ulike læringssituasjoner

Ved å velge fleksibel innredning kan man skape et bærekraftig og fremtidssikret klasserom. Her har et 60 kvm klasserom blitt innredet på fire måter med de samme møblene, for å støtte ulike læringssituasjoner:

Grupparbeid

Grupparbete.png

Diskusjon

Diskussion.png

Forelesning

Forelasning.png

Individuelt arbeid/
to og to

Enskiltarbete.png

Produkter for et fleksibelt læringsmiljø

Xact

Xact

323 Farger og materialer | 16 Varianter

Xpect

Xpect

298 Farger og materialer | 36 Varianter

Elevate

Elevate

10 Farger og materialer

Education Storage

Education Storage

Education Storage, skuffoppbevaring med rom

14 Farger og materialer | 9 Varianter

Leia

Leia

218 Farger og materialer | 15 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Gulvskjermer

82 Farger og materialer | 107 Varianter

Gino

Gino

266 Farger og materialer | 10 Varianter

Origo

Origo

27 Farger og materialer | 64 Varianter

Education Storage

Education Storage

Education Storage, kateter

14 Farger og materialer | 2 Varianter

Frisbee

Frisbee

170 Farger og materialer | 6 Varianter

Trixagon

Trixagon

5 Farger og materialer

Foldex

Foldex

30 Farger og materialer | 6 Varianter

Cap

Cap

Les hele magasinet

I magasinet Education Solution deler vi kunnskap og innsikt om hvordan læringsmiljøer påvirker elevenes og de ansattes hverdag. Du får oppleve hvordan vi sammen kan skape bærekraftige læringsmiljøer for trygghet, fokus, glede og optimal læring.

Les magasinet her