De syv sansene

Duften av nytraktet kaffe, solen som varmer gjennom en florlett gardin, myke laken mot huden – det er ingen tvil om at et miljø som appellerer til alle de fem sansene våre, får oss til å føle oss trygge og glade. Men når det gjelder demenssyke, er det ytterligere to sanser som er viktige å ha i tankene.

Gun Aremyr har arbeidet innenfor demensområdet siden slutten av åttitallet, og har i rollen som arbeids­terapeut, pårørende konsulent og  foreleser møtt mange mennesker og beboere underveis. Det ble tidlig svært tydelig hvordan et godt  planlagt fysisk miljø kan forenkle livet på en rekke ulike områder for personer med kognitiv svikt. Den absolutt viktigste lærdommen var at alle er individer og har egne, unike livshistorier, men det var også noen generelle ting å ta hensyn til, som de sju sansene. 

– De fem ytre sansene gjør at vi vet hvor vi befinner oss i verden, de to indre, muskel­ og leddsansene og balansesansen, gjør at vi kjenner den i kroppen vår, forklarer hun. 

– Jeg så for eksempel at når en person med demenssykdom oppfatter et mørkt teppe som et hull, og ledd­ og muskelsansen deretter forteller at den ikke er det når den syke går ut på det, skaper det en masse unødvendig uro og stress. 

En sunn hjerne tolker og husker hele tiden, men når man ikke husker, blir ikke kunnskapen værende, og personen blir like overrasket og redd hver gang koblingen mellom sansene ikke stemmer overens. Man pleier å snakke om at friske mennesker husker, men når hukommelsen er påvirket, «kjenner man det». Gun drar et eksempel: Tenk deg at du putter hånden i vesken for å fiske opp en mobiltelefon, og i stedet får du tak i en myk, gammel frukt ... Ja, vi har vel alle lignende erfaringer og kan kjenne igjen følelsen.

– Da blir du forskrekket, ikke sant? Kortisol og adrenalin settes i gang, og du får et skikkelig stressutslag. Hvis jeg som demenssyk ikke kan stole på omgivelsene mine, følger den følelsen av ubehag med gjennom hele dagen, sier Gun.

Refleksjonskort

Gun Aremyr og kollegaen Bertha Ragnarsdóttir har brukt sin lange arbeidserfaring innen demenspleie til å utvikle en boks med refleksjonskort. Tanken er at medarbeidere innen hjemmetjeneste eller i sykehjem skal få et verktøy for å reflektere over etisk vanskelige situasjoner der man ønsker det beste, men det har låst seg i kommunikasjonen med pårørende.

Det er like viktig å skape trygghet hos både pårørende og medarbeidere. Og det krever av og til en del ettertanke og refleksjon. Da kan disse kortene med scenarioer rundt vanlige situasjoner være en god hjelp på veien til en bredere forståelse.

Les mer om refleksjonskortene på gunaremyr.se.

Riktige møbler og materialvalg gjør en forskjell

Balansen er også noe som ofte svikter hos demenssyke. Derfor er det viktig å kunne stole på at møblene i rommet kan fungere som støtte. Robuste, stødige møbler som er lette å sette seg i og komme seg ut av, bidrar til følelsen av selvstendighet. Innredningen bør også bidra til trygghet ved å være sann, det vil si at materialene er det de ser ut til å være, at en treoverflate virkelig gir følelsen av tre og ikke egentlig er en hard plastoverflate. 

– I et miljø der jeg ikke trenger å være på vakt, føler jeg meg roligere og tryggere og har lettere for å oppleve glede, og det er jo egentlig dit vi vil komme når vi innreder for alle, men det er helt avgjørende for livskvaliteten til personer som har demens sykdom. En gjennomtenkt virksomhets­ og individtilpasset inn­redning virker helsefremmende for både personale og beboere.

– I dag snakker vi om demensvennlige samfunn, men det som støtter dem, hindrer jo ingen andre, snarere tvert imot. 

5x tips

om omsorgsmiljøer for personer med demens

1. Skap kontraster for bedre orientering

Gulv, vegger, dører og innredning i kontrastfarger gjør det lettere å orientere seg i et rom og skaper en følelse av selvstendighet for  beboerne. Tydelighet reduserer også uro og frustrasjon.

2. Demp lydbildet

Sørg for at møbler ikke gir fra seg skrapelyder, og legg gjerne til lydabsorbenter i rommet. Dempet musikk og naturlyder kan være beroligende og stimulerende hvis beboerne selv kan velge når de vil lytte.

3. Ha synsendringer i tankene

Riktig belysning forebygger ulykker, gjør det lettere å orientere seg og påvirker døgnrytmen. Tenk på at opplevelse av farger endres med årene.

4. Et trygt miljø med riktige møbler

Sofaer og lenestoler som er enkle å sette seg i, og reise seg opp fra, øker selvstendig heten. Og ærlige, naturlige materialer gir ingen  overrask elser og øker følelsen av harmoni og trygghet.

5. Skap en hjemmekoselig atmosfære

Når det føles hjemmekoselig, blir beboerne harmoniske og trygge. Tenk gjerne på at også barn og barnebarn skal føle seg velkommen!